Stikstof, Juridisch Fonds, spandoekactie
09/12/2022Agractie Nederland gaat in beroep tegen Wijzigingsbesluit Habitatrichtlijngebieden en roept belanghebbenden op dat ook zo spoedig mogelijk te doen.
05/01/202324 December 2022
Terugblik op het achterliggende jaar
2022 was hectisch. In januari trad het nieuwe Kabinet, na een ellenlange formatieperiode, eindelijk aan. Iedereen hield zijn adem in; wat zal het ons brengen. Ondertussen werd januari ook in hoger beroep Dier&Recht veroordeeld voor een poster met daarop ‘zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed’.
In de maanden maart en april werd steeds meer duidelijk wat het nieuwe Kabinet wil en viel steeds vaker het woord ‘onteigening’. Daarom voerden wij op 6 april actie bij de ingang van de Tweede Kamer met als boodschap ‘onteigening is onacceptabel’! De tijd ging door en voorzichtige plannen liepen uit in een kaartje en het ‘Nationaal Programma Landelijk Gebied’. Daarmee was voor ons de grens overschreden. We riepen op tot een krachtig en langdurig tégengeluid. Vanaf medio juni werden talloze acties gevoerd door het hele land, op allerlei manieren, met als klapstuk de grote landelijke actie op 22 juni.
Maandenlang was er volop aandacht voor de boerenzaak, met als hoofdboodschap vanuit Agractie: Lees: ‘Niet doorbouwen op een fundament dat niet deugt’. Specifieker; De KDW uit de wet, weg van het onbetrouwbare rekenmodel Aerius en oplossingen voor PAS-melders. Gedurende de zomer gingen de acties door. We willen iedereen die daar zijn bijdrage aan heeft geleverd nogmaals hartelijk bedanken! Ondertussen werd Johan Remkes door het Kabinet benoemd als ‘bemiddelaar’ tussen de strijdende partijen. Collectief weigerden we met hem in gesprek te gaan zónder dat er gesproken werd over beweging op de meest cruciale punten. Uiteindelijk werd toegezegd dat dit bespreekbaar was. Tijdens gesprekken met Remkes en zijn ondersteunende juristen hebben we het alternatief voor de KDW, waarbij de Staat van Instandhouding centraal staat, en de manier waarop de vergunningverlening weer kan worden vlotgetrokkenbesproken. Zie HIER meer daarover.
De basis van deze route werd uiteindelijk opgenomen in het eindrapport van Remkes, met de opdracht aan het Kabinet dit nader uit te werken. We hebben hierover vele gesprekken gevoerd met de politiek op alle niveaus en in tientallenmedia bijdragen en uitzendingen aandacht voor gevraagd, omdat het onze stellige overtuiging is dat het van cruciaal belang is dat de KDW uit de wet gaat en op een realistischer manier gekeken wordt naar natuurbeheer.
Ondertussen staan nog steeds alle doelen en is zelfs in november een nadere uitwerking van deze doelen gepubliceerd. Wij draaien er niet omheen, als al deze doelen en dromen uitgevoerd gaan worden zal de impact voor de sector enorm en desastreus zijn!
Medio oktober heeft het Kabinet de aanbevelingen van Remkes overgenomen. Inmiddels was ook de nieuwe minister van LNV, Piet Adema, aangetreden. Het is zijn intentie mét de hele agrarische sector tot duidelijkheid over de toekomst van de sector te komen door middel van een Landbouwakkoord. Agractie kijkt hier behoorlijk sceptisch naar, gezien de vele doelen en plannen en tegenstrijdige belangen.
Agractie heeft herhaaldelijk met minister Adema en van der Wal gesproken over wát er nog overblijft van de sector als deze koers wordt voortgezet, wij zullen hier beslist niet in meegaan! Daarnaast is er een concreet proces gestart hoe en wanneer de KDW uit de wet kan (wetswijziging), en manieren waarop PAS-melders kunnen worden gelegaliseerd. We zien dat het aan alle kanten steeds verder vastloopt.
Op 2 december ontvingen wij het verzoek om deel te nemen aan de hoofdtafel om te komen tot een Landbouwakkoord. Dit was voor ons een niet eenvoudig te beantwoorden vraag! We hebben bij de minister sterk benadrukt dat álle partijen betrokken moeten worden in dit proces en dat de verschillende sectoren over hun eigen toekomst gaan. Vervolgens hebben wij met betrekking tot deze vraag een enquête uitgezet per mail naar onze leden en donateurs en eveneens via socialmedia om een duidelijk beeld te krijgen van wat de meerderheid van de boeren wil. Na 1,5 dag gaf de enquête DEZE uitslag en hebben we op basis van deze uitslag besloten aan de gesprekken deel te nemen. Zie HIER de toelichting hierop in een vlog.
Inmiddels hebben we op 22 december de derde bijeenkomst van de hoofdtafel gehad en zullen begin januari de sectortafels van start gaan. Onze intenties hierin zijn duidelijk: we zitten er om te halen en zaken geregeld te krijgen. De verschillende sectoren gaan over hun eigen toekomst! En als er ingrijpende keuzes voorliggen, zullen we deze aan onze leden en donateurs voorleggen. We staan er kortgezegd met één been in en één been uit. We zullen jullie zo goed mogelijk op de hoogte houden en meenemen in dit proces. Op dit moment gaat het over de invulling van het proces en een begin over de visie op de landbouw van 2040. Hierover is genoeg discussie en we moeten nog maar gaan zien of dat gaat lukken. Ons visiedocument is hierin leidend.
Wat deden we verder
Naast vele gesprekken met het ministerie van LNV en de politiek op tal van dossiers landelijk en provinciaal willen we de volgende punten specifiek noemen.
⦿ Agractie on Tour ging met jullie in debat over het stikstofbeleid in 6 provincies. Irene van der Marel gaf een presentatie over het stikstofbeleid en vervolgens discussieerden we over de verschillende keuzes. Erg waardevolle input die we meenemen!
⦿ We werkten aan de tekst en beelden van het lied ‘Dit Land‘ dat we bij Nieuwspoort voor de Tweede Kamer op groot scherm presenteerden aan Kamerleden, media en Kabinetsleden op de dag dat Johan Remkes zijn rapport daar presenteerde.
⦿ We openden het Juridisch Fonds en richten Stichting Frontaal op. Hiermee deden we inmiddels onderzoek naar het stoppen met uitwisselen van ammoniak en stikstofoxide, onterecht verleende staatssteun aan natuurorganisaties gedurende 20 jaar, het wijzigingsbesluit in Natura2000 gebieden waardoor de reductieopgave opnieuw verzwaard wordt, en de effecten van eutrofiëring door ganzen en honden in Natura2000 gebieden onder meer.
Tot slot
In verschillende sectoren kunnen veel boeren terugkijken op een financieel goed jaar ondanks alle onzekerheid. Daar mogen we dankbaar voor zijn. Er is ook alle reden om met grote zorg naar de toekomst te kijken. We willen daarin zij aan zij versterkend naast elkaar staan. Jullie belang is ons belang!
We zouden véél meer willen doen, met meer mensen en meer middelen, omdat de noodzaak daarvoor meer dan duidelijk is. Wil jij je bijdrage leveren in het bestuur of ondersteunend? Mail ons!
We roepen jullie op ons te steunen door donateur te worden of door het Juridisch Fonds te steunen!
Onlangs hebben we helaas wegens financiële redenen de strijd tegen aantijgingen van Dier&Recht niet kunnen voeren waardoor zij in het gelijk gesteld zijn. Daar balen we flink van!
Laten we ieder ons verantwoordelijkheid hierin kennen en némen in het belang van ons allen!
Tot slot wenst het bestuur en ondersteunend team van Agractie Nederland een ieder goede kerstdagen en een voorspoedig 2023 toe! We hopen ook volgend jaar weer voor ons en jullie belang te strijden!
Met vriendelijke groet,
Namens bestuur Agractie Nederland
Bart Kemp