Is dit het einde van de melktap?
26/10/2024Partiële beëindiging betaald met boerengeld?
08/11/20245 november 2024
Het vandaag verschenen rapport van Wouter de Heij bevestigt dat Agractie met haar visie op de natuur en stikstofbeleid de juiste weg is ingeslagen. Zoals Agractie aangeeft in haar nota “Nederland van het Slot” dient de overheid het vergunningenbeleid op basis van Aerius los te laten en over te stappen op het wettelijk aanwijzen van significantie stroken langs N gevoelige habitats in Natura 2000 gebieden.
Hoewel Wouter de Heij aangeeft dat er nog veel kennis ontbreekt zijn een paar zaken volstrekt duidelijk:
- De modellenwerkelijkheid die gecreëerd is middels het Aerius systeem berust op drijfzand; Aerius moet z.s.m. van tafel,
- De NH3 emissie van een bron komt grotendeels op minder dan enkele honderden meters van een bron terecht.
Zowel de Universiteit van Amsterdam als het RIVM gaven eerder aan dat meer dan 90 % van de emissie van NH3 vanuit een bron de stikstofdeken ingaat. Volgens Wouter de Heij is dat onjuist. Dat percentage ligt veel lager. Wat wel juist is, is dat de depositie van NH3 zeer dicht bij de bron terecht komt. Na enkele honderden meters is de depositie zo gering dat die opgaat in de achtergrond depositie.
Uit het rapport wordt ook duidelijk dat de droge depositie op natuurgebieden veel lager is dan tot nu toe met modellen wordt berekend.
De conclusie uit vorengaande is helder. Het kabinet moet met grote spoed afstappen van het op het Aerius gebaseerde depositiebeleid. Dat geldt zowel voor de vergunningen (artikel 6 lid 3 van de habitatrichtlijn) als voor de resultaatverplichtende regelgeving in de Wet Stikstof en Natuur.
Dat betekent dat de bewindslieden het liefst vandaag nog moeten beginnen met het aanpassen van de wetgeving. Alleen daarmee kan Nederland van het slot en kunnen PAS melders op een fatsoenlijke manier gelegaliseerd worden.