Brief stikstofimpasse
11/04/2022Agractie on Tour
06/05/202215 April 2022
Inzet latente ruimte voor legalisatie ‘melders en knelgevallen’?
In november 2020 bespraken we met het ministerie van LNV verschillende routes om tot legalisatie van ‘PAS melders, knelgevallen en interimmers’. Naast de route van legalisatie via de ADC toets is besproken of ‘latente stikstofruimte’ gebruikt kan worden om deze bedrijven te legaliseren. Destijds was de juridische status van deze latente ruimte onvoldoende duidelijk. Inmiddels is er jurisprudentie die erop wijst dat latente ruimte juridisch voldoende hard is. Vorige week deed ‘stichting Stikstofclaim’ de oproep overtollige latente ruimte te gebruiken voor legalisatie. Afgelopen week spraken wij hierover met de afdeling DG Stikstof binnen het ministerie van LNV. Uitgangspunt hierbij is dat latente ruimte binnen vergunningen van (collega) boeren vrijwillig ingezet kan worden voor legalisatie. Ook de financiering van deze beschikbaar gestelde latente ruimte door LNV is hierbij aan de orde geweest. Voor de duidelijkheid; Legalisering is de verantwoordelijkheid van de overheid, de latente ruimte zal dan ook gekocht moeten worden door de overheid. Er werd in beginsel niet negatief gereageerd op deze route door LNV, dit wordt nader juridisch verkend binnen LNV en er wordt een vervolggesprek gepland om hierover door te spreken.
Graag horen we jullie reactie op deze route via mailadres info@agractie.nl
Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en Gebiedsgerichte Aanpak (GGA)
Afgelopen week was er een uitgebreide bijeenkomst vanuit het ministerie van LNV met betrekking tot het NLPG en de GGA. Uit alle doelstellingen die gecombineerd worden en de onderliggende stukken en aanpak is ons meer dan duidelijk geworden dat met deze aanpak de grootschalige leegkoop van de agrarische sector ís ingezet. Alle strikte doelstellingen op het gebied van stikstof, klimaat, KRW, nitraatrichtlijn, biodiversiteit worden bij elkaar geveegd en men wil voor 2030 schoonschip maken.
Concreet betekent dit onder meer;
- 30 – 40% krimp in alle veehouderijsectoren
- Alle bedrijven emissiearm produceren d.m.v. BBT (Best Beschikbare Technieken)
- Forse extensivering
- Groot areaal Landschapsgronden
- Uitvoering bossenstrategie en nieuwe natuur
Wij hebben de indruk dat nog onvoldoende wordt beseft hóé groot de impact van deze plannen zal zijn op boerengezinnen en het platteland. We roepen daarom op zij aan zij te staan en zullen op korte termijn starten met een serie discussieavonden in alle provincies om met jullie hierover in gesprek te gaan.
Ook op de hoogte blijven en samen vechten voor onze toekomst?
Word HIER donateur en kies je welkomstkado!