Zienswijze Agractie Nederland
24/02/2024Notitie Resultaatverplichtende emissiereductiedoelstellingen
08/04/20245 maart 2024
Afgelopen vrijdag schreef minister van der Wal in haar kamerbrief aan te willen sturen op wettelijk vastgelegde emissiedoelen. Uit een aantal onlangs verschenen rapporten blijkt dat de data rond natuurkwaliteit niet op orde is. Door te sturen op stikstofemissie (en in de wet te verankeren in plaats van de KDW) schuift de minister de verantwoordelijkheid hiermee af op o.a. de agrarische sector. Als dit doorgaat staat ‘het boerenerf’ voor het feit emissies te reduceren en de kans hierop afgerekend te worden zónder de garantie dat dit de natuur helpt. Een groot nadeel voor de boeren en een voordeel voor overheden en natuurorganisaties.
- Draagt een wettelijk emissiedoel bij aan de versoepeling van de vergunningverlening en de legalisatie van de PAS-melders?
Nee! Daarvoor moet het juridische systeem veranderen, zeggen het RIVM, WUR en het PBL.
- Draagt een wettelijk emissiedoel bij aan de natuurkwaliteit en hoeveel?
Dat weet niemand, omdat de data omtrent de natuurkwaliteit een rommeltje is. Dit blijkt uit het eindadvies KDW-alternatief, en uit het onlangs verschenen rapport van de WUR, RIVM en het PBL.
- Moeten we van Europa in de wet emissie reduceren?
Nee! Niet van de Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR), niet vanuit de Wet Natuurbescherming en niet vanuit Europese jurisprudentie.
Agractie Nederland vindt juist dat in plaats van de huidige KDW in de wet, de Staat van Instandhouding (SVI) centraal moet komen. Het sturen op emissiereductie en de verankering hiervan in de wet helpt ons verder het moeras in, zonder dat er structureel iets wordt opgelost!
Wij roepen daarom op:
- Vervang de KDW in de wet door SVI (zoals ook bedoeld door Europa) en dwing zo de (lagere) overheden hun data, hun beheersplannen en de uitvoering op orde te krijgen.
- Stel significantiezones in van enkele honderden meters (conform UVA-onderzoek), en leg deze wettelijk vast.
Als je de natuur wil herstellen, zul je er ook op moeten sturen!
Klik op deze link voor een meer uitgebreide toelichting en verwijzing naar de concrete rapporten.