Informatiebericht: 7e actieprogramma in prullenbak
18/10/2021Minister draait de duimschroeven aan
01/04/202212-03-2022
Na drie wereldwijd turbulente jaren in verband met het alles ontregelende Corona virus lijkt dit qua intensiteit op zijn retour te zijn. Overheden gaan er althans op een andere manier mee om. Nog maar net gewend aan het ‘oude normaal’ worden we overvallen door een nieuwe crisis; de ruzie tussen de buurlanden Rusland met enkele andere landen en Oekraïne. We leven mee met de mensen in deze regio, getroffen door dit geweld!
De gevolgen
Rusland en Oekraïne zijn enorme landbouwnaties. Al honderden jaren leveren zij granen en andere grondstoffen in grote delen van de wereld. Instabiliteit en oorlog leidt tot verstoring van de markten en oplopende prijzen, zoals we dat nu zien gebeuren. De gevolgen hiervan zullen vooral merkbaar zijn bij mensen in de armere klassen, zoals bijvoorbeeld in delen van het Midden Oosten en Afrika. Van belang is vooral dat er zo snel mogelijk stabiliteit komt en de oorlog stopt.
De gevolgen in Nederland
In Nederland is als voorbeeld merkbaar dat er geen legbatterij-eieren en niet duurzaam pluimvee-vlees meer ons land in komt. Dit is iets waar we al jaren voor pleiten. De prijzen van appels en peren zijn door de crisis en sancties sterk gedaald. We zien dat de prijzen van graan en andere grondstoffen enorm gestegen zijn, evenals de prijzen van zuivel, vlees en akkerbouwproducten. Wanneer de onrust aanhoudt zal deze stijging waarschijnlijk doorzetten, zo verwachten vele economen. Echter willen retailers de gestegen kostprijzen niet doorberekenen aan de consument maar leggen deze terug op het bord van boer en
verwerker!
Er ontstaan acute problemen op het boerenerf, doordat kunstmest (als deze al verkrijgbaar is) in een jaar tijd meer dan verviervoudigd is in prijs. De energiekosten (brandstoffen en elektra) torenhoog zijn. En tot slot de prijs van veevoer de komende maand hoogstwaarschijnlijk door zal stijgen tot een niveau van 55 tot 60 eurocent per kilo. Indien deze kosten niet kunnen worden doorberekend zullen acute liquiditeitsproblemen ontstaan op het boerenerf, en gewassen kunnen niet naar behoefte worden gevoed met meststoffen.
Voor veel boeren kan het, met deze graanprijzen, aantrekkelijk zijn het binnenkort verplichte 3/4 jaarlijkse rustgewas bij maïsteelt op verschillende gronden dit jaar in te zaaien d.m.v. zomergranen. We hebben verschillende berichten ontvangen dat boeren hiertoe daadwerkelijk overgaan.
Wat moet er gebeuren?
➢ Herintroduceer ‘rode diesel’ voor de periode van minimaal 2 jaar
➢ Geef volop ruimte aan dierlijke mest en kunstmestvervangers
➢ Maak ‘evenwichtsbemesting’, voeden naar behoefte mogelijk
➢ Laat de kostprijs stijgingen landen bij retail en eindgebruiker
➢ Maak mogelijk dat ook minima de hogere voedselprijs kunnen betalen
➢ Opschorten stikstofaanpak en noodplan woningbouw
Voedselzekerheid
Terecht staat voedselzekerheid in Nederland en Europees opnieuw op de agenda! Met ons consumptiegedrag hebben we, ondanks de export van agrarische producten, immers ruim tweeënhalf maal het Nederlandse landbouwoppervlak nodig om de eigen bevolking te voeden! Laten we daarom geen vruchtbare landbouwgrond verkwanselen voor linkse hobby’s en onhaalbare doelstellingen! Sterker, laten we serieus overwegen landbouwgebied te maken van de Oostvaardersplassen, het Markermeer, en enkele vruchtbare N2000 gebieden om daar op een duurzame wijze voedsel te produceren! Voor de toekomst van onze kinderen!