Brief aan Carola Schouten
31/03/2020Informatiebericht Stikstofontwikkelingen
01/04/202030 maart 2020
Bron: Mestdagfonds.
‘Stikstof in een verstikkend politiek debat’ – het gaat in de stikstofcrisis al lang niet meer om een kosten-baten afweging tussen natuur en economie of de ‘return of investment’ van maatschappelijke inspanningen t.b.v. natuur. Stikstof is een beladen politiek debat geworden, waarin de inhoud naar de achtergrond is geraakt, en plaats heeft gemaakt voor symboolpolitiek.
Dat dit gebeurt, is niet zo vreemd: waar modellen en data niet controleerbaar zijn, ontstaat ruimte voor politieke inkleuring. Wij vinden het dan ook een goede zaak dat data en broncodes van modellen openbaar zijn gemaakt. Dit komt de objectiviteit van het stikstofdebat ten goede.
Wie zijn wij? Richard Zijlstra is onafhankelijk zelfstandig interim specialist op het terrein van GeoICT, beleidsanalyses en -doorrekeningen. Als Civiel Ingenieur en GEO/GIS-specialist verzorgt hij technische analyses en oplossingen voor Geo-vraagstukken. Hij beschikt over een uitgebreide kennis en heeft een groot netwerk en veel werkervaring bij regionale en landelijke overheden op gebied van GEO/GIS modellen en data (contact: https://www.linkedin.com/in/geoneer).
Geesje Rotgers is freelance onderzoeksjournalist en verdiept zich sinds 2014, veelal samen met andere onderzoekers, in de onderbouwing van het ammoniakbeleid. Dit leidde in de afgelopen jaren tot diverse publicaties en rapporten, waarvoor meermalen journalistieke prijzen in de wacht werden gesleept, zoals de Gouden Greep.
Wij besloten in het najaar van 2019 samen te werken aan dit onderzoek. Met het beschikbaar komen van de emissiedata op 7 januari 2020 en vlak daarvoor de broncode van de rekenmodellen binnen het stikstofbeleid, werd het mogelijk de onderbouwing van het stikstofbeleid te toetsen. Wij hebben een aantal inhoudelijke analyses gedaan, vanuit statistisch perspectief. Bijzonder dankbaar zijn de auteurs voor het analysewerk t.a.v. de beschikbaar gestelde dataset, verricht door dhr. E. Mouw. Dit maakte het mogelijk doorrekeningen met elkaar te vergelijken.
Wij willen ook RIVM-medewerkers bedanken voor hun adviezen en informatie en het Mesdagfonds voor de financiering. Goede adviezen kregen wij van Dr. L. Adegeest, die rekende aan Lelystad Airport en onafhankelijk onderzoeker Prof. Dr. Dr. Jaap Hanekamp. Dank daarvoor!
Lees hier het hele artikel