Voermaatregel 2020 van tafel
19/08/2020Bestuurlijk overleg stikstof, LNV/Kabinet, doelstellingen en opgave.
07/10/2020Agractie Nederland lanceert educatieprogramma
“Boer in de Klas”!
27-08-2020
>>Klik hier voor de vlog waarin Ronne Smolders, bestuurslid, meer informatie geeft! <<
Een van de doelen waar Agractie Nederland, sinds haar oprichting, voor strijdt, is het verhogen van het kennisniveau over de agrarische sector en de productie van voedsel, bij de Nederlandse burger. Agractie constateert dat steeds minder burgers weten wat het echte verhaal van Nederlands voedsel is, met als gevolg steeds minder balans in het maatschappelijk debat.
Agractie is van mening dat het echte verhaal van de Nederlandse landbouw dringend bekend moet worden bij alle Nederlandse burgers. En dat begint bij de jeugd. De kinderen van vandaag zijn de beleidsmakers en stemmers van morgen. Zij maken het verschil! Op dit moment worden slechts een beperkt deel van de kinderen in Nederland bereikt wordt door de huidige agrarische educatiemogelijkheden. Met name de kinderen in de Randstad en grote steden leren bijna niets over de herkomst van voedsel, of krijgen juist onjuiste informatie.
Dat moet anders!
Op 1 oktober stonden we met zijn allen op het Malieveld, waar we minister Schouten een manifest overhandigden met daarin een aantal eisen voor de agrarische sector. Een van die eisen was betere agrarische educatie voor álle kinderen van Nederland. Sinds 1 oktober zijn we hier regelmatig over in gesprek geweest met het ministerie van LNV en hebben we afgestemd met andere partijen, zoals Boerderijeducatie Nederland.
Hieruit heeft Agractie het plan Boer in de Klas ontwikkeld. Boer in de Klas is een educatieprogramma, gericht op álle basisschoolleerlingen in Nederland! Boer in de Klas zet in op gastlessen óp scholen, gegeven door boeren en boerinnen uit de praktijk. We laten kinderen ervarend leren, zonder dat ze daarvoor het schoolplein hoeven te verlaten. We verlagen hiermee de drempel voor scholen om agrarische educatie aan te bieden, omdat er geen vervoer en begeleiders meer geregeld hoeven te worden voor uitstapjes naar de boerderij toe. Daarnaast kost het scholen een kleinere tijdsinvestering en betekent dit een kleinere inbreuk op het standaard lesprogramma.
Hiermee is Boer in de Klas nadrukkelijk geen vervanging van Boederijeducatie zoals we dat al kennen, maar is juist een aanvulling waarbij we de samenwerking met hen aangaan en scholen proberen te motiveren om, na onze gastlessen, ook een bezoekje aan de boerderij te brengen.
Naast een algemeen deel over de Nederlandse landbouw, vertellen onze gastboeren hun eigen verhaal. Ze vertellen over de sector waarin ze werkzaam zijn, maar vooral hun authentieke verhaal over hun bedrijf, hun dieren en hun gewassen.
Voor het opzetten van Boer in de Klas en het uitbetalen van onze gastboeren, is natuurlijk geld nodig. Hierover zijn afspraken gemaakt met het ministerie van LNV, welke geld beschikbaar heeft gesteld hiervoor. Boeren ontvangen dus een reële vergoeding als ze gastlessen op scholen geven. Daarnaast maakt Agractie gebruik van sponsoren.
Om alle kinderen in Nederland het verhaal van de boer te vertellen, zijn we op zoek naar gastboeren en boerinnen. We roepen alle boeren in Nederland op om zich aan te melden als gastboer! Zeker ook als je al ervaring hebt met educatie, bijvoorbeeld door klassen op jouw bedrijf te ontvangen, vragen we je om jezelf aan te melden!
>>> Enthousiast geworden? Stuur een mailtje naar boerindeklas@agractie.nl en we sturen je het draaiboek toe, waarin alvast meer informatie te vinden is over de gastlessen.
>>> Scholen kunnen zich vanaf september aanmelden via www.boerindeklas.nu. Om een Boer in de Klas te bekostigen, kunnen scholen gebruik maken van het subsidieprogramma Jong Leren Eten.
Vraag de school van je kinderen of in je buurt ook gastboeren voor de klas in te zetten! Stuur ze de flyer op de volgende pagina of verwijs ze naar de website!
Laten we samen de schouders er onder zetten om zoveel mogelijk kinderen in Nederland kennis te laten maken met onze prachtige sector! Want het is méér dan nodig!