Notitie Resultaatverplichtende emissiereductiedoelstellingen
08/04/2024Actie Brussel 16 april
11/04/202411 April 2024
Klik hier om de brief te downloaden
Agractie Nederland verzoekt minister van LNV tot nemen gedoogbesluit
Vandaag heeft Agractie Nederland dit (zie link) verzoek verzonden naar minister Adema. In deze brief verzoekt Agractie om via een gedoogbesluit terug te gaan naar de bemestingsnorm van 2022. Zo kan de uiterst knellende druk op korte termijn van de mestmarkt.
Niet méér bemesting
Agractie vraagt níet dat boeren méér mogen bemesten. De aanvraag heeft betrekking op het minderen van kunstmest en in plaats daarvan meer dierlijke mest te mogen aanwenden. Zo onstaat er meer mestplaatsingsruimte voor dierlijke mest (ten koste van kunstmest).
Waarom nu?
Het water staat de boeren tot aan de lippen en smeken politici en bestuurders tot actie! Het tweede achtereenvolgende natte voorjaar zorgt ervoor dat de akkerbouw veel minder dierlijke mest afneemt. Tel hier de jaarlijkse afbouw van de plaatsingsruimte, als gevolg van de Europese derogatiebeschikking, met meer dan 10 procent per jaar bij op. Dit zorgt ervoor dat de mest niet eens meer wordt opgehaald bij veehouders. En als het al wordt opgehaald, wordt dit tegen exorbitant hoge prijzen opgehaald. Wordt de mest niet opgehaald en de mestkelder zit vol, wat moet je dan als boer? Je kan niet terstond al je vee weg doen. En als je te veel op je land aanbrengt dan dreigen boetes van tienduizenden euro’s en een strafblad, vanwege een economisch delict die je dan pleegt. En dat is reden voor de bank om terstond je financiering te stop. Wij noemen dit een ijskoude sanering.
Waarom gedogen?
Bij gedogen blijft alle regelgeving zoals het is, alleen wordt niet (actief) gehandhaafd. Wij vragen dus aan de minister om niet te handhaven binnen de kaders van de regelgeving, zoals die in 2022 gold. Bovendien kan gedogen snèl.
En het milieu dan?
Er is inmiddels bewezen (rapport De Boer, WUR) dat dierlijke mest minder uitspoelt dan kunstmest. Ook blijkt uit het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn dat de waterkwaliteit op ‘derogatiebedrijven’ (dit zijn bedrijven die in het verleden ook meer dierlijke mest in plaats van kunstmest mochten uitrijden) beter is dan op ‘niet derogatiebedrijven’, wat het onderzoek van De Boer ook bevestigd. De waterkwaliteit zal er niet door achteruit gaan. Ook voor de CO2 is dierlijke mest een beter alternatief dan kunstmest.
Menselijke kant
Wij doen een appèl op de minister om zijn menselijke kant te laten zien en dit gedoogbesluit te nemen. De boeren smeken en eisen om een korte termijnoplossing. Het is nu óf kiezen een groot deel van je vee te slachten óf een economisch delict te begaan. Beide met verregaande consequenties waar boerengezinnen kapot aan gaan. Wij vragen met klem om één goede daad van deze minister.
Ook geeft dit tijd en ruimte aan het volgende kabinet, aan de volgende minister, om opnieuw in Brussel te heronderhandelen op basis van een nieuw totaalpakket.
De minister gaf eerder aan niet te weten hoe hij op de korte termijn ruimte op de mestmarkt kan creëren. Dit is het antwoord!