Agractie on Tour – 14 november
25/10/2024Rapport Wouter de Heij bevestigt juiste beleidslijn Agractie
05/11/202426 oktober 2024
Valt dat even rauw op je dak.
Deze week werden wij geattendeerd op een wijziging van de regels rondom verkoop van rauwe melk. Tot eind van dit jaar is het zo dat wanneer boeren thuis rauwe melk verkopen, dat zij deze vier keer per jaar moet laten onderzoeken op Salmonella en twee keer per jaar op Staphylococcus Aureus.
Onlangs is in de Staatscourant gepubliceerd dat met ingang van 1 januari 2025, de rauwe melk maandelijks moet worden gecontroleerd. En dan op de aanwezigheid van Salmonella, Campylobacter en Stec. Dit zijn dure onderzoeken. Gevolg hiervan is, dat de rentabiliteit van boerderijwinkels, maar met name van melktaps flink onder druk komt te staan.
Met andere woorden, je verdient niets meer aan je melktap.
De melktap is juist maatschappelijk gewenst voor het verbeteren van de contacten tussen boer en burger. De overheid wil dat boeren juist investeren in verbreding van hun bedrijf. Eén van de mogelijkheden voor een melkveehouder is de huisverkoop van rauwe melk. Maar met dit beleid, ondermijnt diezelfde overheid hun eigen ideologie.
En de vraag is waarom? Per jaar worden er enkele duizenden mensen ziek van bovengenoemde bacteriën. Maar de bron is in de meeste gevallen besmetting met rauw vlees. De gevolgen zijn last van maag en darmen. Rechtvaardigt dit het op kosten jagen en voor veel bedrijven stoppen van melktaps? Wij vinden van niet. De kwaliteit van de melk van Nederlandse melkveehouders behoort tot de beste van de wereld!
Wij verzoeken dan ook minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, om dit beleid van het vorige kabinet, te heroverwegen en terug te gaan naar de regeling, zoals die nu geldt. Hiermee wordt de volksgezondheid geborgd en kunnen boeren verbreden met de verkoop van rauwe melk.