Bestuurlijk overleg stikstof, LNV/Kabinet, doelstellingen en opgave.
07/10/2020Informatiebericht stikstofontwikkelingen 16 april 2020
29/10/2020Informatiebericht Stikstof 28 oktober 2020!
28-10-2020
In deze brief willen we jullie opnieuw informeren over de verschillende ontwikkelingen op het gebied van stikstof, als vervolg op het vorige bericht dat je hier kunt teruglezen.
In het vorige bericht gaven we verschillende ontwikkelingen aan die reden tot zorg geven. Hierover is samen met andere partijen de brandbrief gestuurd aan LNV en de partijen in de Tweede Kamer waarover op korte termijn een gesprek met LNV zal plaatsvinden.
Ook zal op korte termijn besproken worden op welke manier LNV/Kabinet de PAS melders denkt te gaan oplossen. Het Kabinet heeft eerder duidelijk aangegeven dat dit onder hun verantwoordelijkheid valt.
Wetsvoorstel stikstof
Op 13 oktober verscheen het wetsvoorstel dat de doelstelling van 26% stikstofreductie wettelijk wil vastleggen, en het bijbehorende financiële pakket van 6 miljard euro verdeeld over 10 jaar om de reductie doelstellingen te realiseren. Voor een te groot aantal linkse partijen en partijen als MOB gaat dit lang niet ver genoeg. Zij willen een reductie van 50% zoals in het rapport van commissie Remkes staat. Vanuit de sector klinkt dat er al inspanning genoeg is geleverd.
De kans is echter realistisch dat deze wet ten uitvoer gebracht gaat worden.
Reducerende maatregelen
Door het LC werden verschillende maatregelen bij LNV aangedragen waarmee forse reductie kan worden behaald. Het ging daarbij om ‘water bij de mest’, een verantwoorde verlaging van eiwit in voerrantsoen en meer weidegang van melkvee.
De werkgroepen met daarin vertegenwoordigers vanuit de sectorpartijen, Nevedi, WUR en ambtenaren brengen in kaart welke maatregelen haalbaar en welk reductiepotentieel ze hebben.
Daarnaast zijn de sectorpartijen in overleg om in kaart te brengen welke randvoorwaarden noodzakelijk zijn en welke stappen mogelijk zijn in innovatieve oplossingen zoals bijvoorbeeld deze innovatie ontwikkeld door TU Delft. Al deze stappen zijn gericht op het voorkomen van eenzijdige maatregelen die desastreus zullen uitpakken op het boerenerf! Boeren hebben zeker oplossingen en hebben dat door de jaren heen altijd laten zien. Maar oplossingen om stikstof te reduceren moeten haalbaar en betaalbaar zijn en op een groot draagvlak kunnen rekenen van de sector.
Samenwerking in sector
Agractie zet in op constructieve en nauwe samenwerking met alle 9 sectorpartijen die ook bij het ministerie in overleg zijn over de stikstofkwestie. Inzet is om, naast de genoemde sporen, daadwerkelijk oplossingen te bieden die boeren perspectief geven, een oplossing bieden voor de knelgevallen, goede registratie van stikstof, voorkomen van ongecontroleerde uitkoop van de sector. Wij zijn blij met de input die hierin geleverd wordt door SSC en STAF, om met elkaar tot het beste resultaat te komen, ook inzake de waarschuwing die SSC heeft afgegeven nu de stikstofwet wordt ondergebracht onder de omgevingswet! Dit wordt verder onderzocht en we zijn hierover in gesprek met Kamerleden en het ministerie. Het kan niet zo zijn dat bestaande vergunningen ongeldig worden door de voorliggende wet.
Gesprekken noodzaak?
Is het nodig in samenwerking met de sectorpartijen in gesprek te blijven met het ministerie?
Ja!
Met alléén een dag op pad met de trekkers worden wetten niet veranderd en zaken niet opgelost!
Dat vereist langdurige inzet en constructiviteit om tot het beste resultaat te komen.
Inmiddels is er door het hele land een netwerk mensen met grote inzet en expertise die hier hun schouders onder zetten, en kunnen we daarnaast een beroep doen op externe expertise.
Met alléén grote woorden en schreeuwen aan de zijlijn worden zaken niet veranderd of opgelost, hooguit uitgesteld. De sector en het ministerie komen vervolgens nóg meer tegenover elkaar te staan met als gevolg onwerkbare regelgeving en maatregelen. Gesprek als het kán, actie als het moét!
Agractie loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheid en zal daarom op dit moment in gesprek blijven tot blijkt of we wel of geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de uitkomst.
Natuurlijk hoort daarbij dat we die uitkomst vooraf met onze leden bespreken.
U kunt erop rekenen dat wij geen verantwoordelijkheid zullen nemen voor maatregelen die niet realistisch, haalbaar en betaalbaar zijn, en zullen leiden tot een verdere verslechtering van de positie van de boer!
Indien de ontwikkelingen in die richting gaan zullen wij gesprekken met LNV hierover stopzetten.