Informatiebericht
17/11/2023Enquête: Tijd voor realistisch landbouwbeleid!
08/12/20236 december ’23
Afbouw derogatie
Recent wees de minister van LNV opnieuw gebieden aan door heel Nederland waar vanaf volgend jaar minder bemest mag worden met dierlijke mest. Dit vloeit voort uit de derogatie beschikking door de Europese Commissie. Eerder dit jaar werden al door het hele land bufferstroken ingesteld en andere maatregelen genomen met als doel de waterkwaliteit te verbeteren.
➞ Heeft Nederland een mestprobleem?
➞ Wordt het gewenste effect bereikt met vermindering van het gebruik van dierlijke mest?
Het antwoord is NEE!
De afgelopen maanden zetten wij de meest recente cijfers op een rij en onderzochten waar de knelpunten liggen. In DEZE BIJLAGE kunt u de conclusies, aanbevelingen en onderbouwing teruglezen. Hierbij de samenvatting.
De totale mestproductie in Nederland is 467mln kg stikstof.
Het totale gebruik van kunstmest is 214mln kg stikstof.
De afbouw van de derogatie leidt tot een toename in het gebruik van kunstmest.
In tegenstelling tot het gebruik van kunstmest leidt het gebruik van dierlijke mest tot;
- Minder uitspoeling;
- Verbetering bodembiologie (gezonde bodem, natuurlijke kringloop);
- Meer organische stof in de bodem (CO2 opslag).
Daarnaast leidt de productie van kunstmest tot een hoog energieverbruik, een hoge CO2-, ammoniak- en stikstofoxide emissie.
➞ Redenen voor de nieuwe Tweede Kamer om met de hoogste prioriteit en gemotiveerde redenen meer inzet van dierlijke mest en Renure ten nadele van het gebruik van kunstmest mogelijk te maken, en hierover in Brussel afspraken te maken.
In de natuurlijke kringloop die werkt volgens het principe evenwichtsbemesting is een nieuwe derogatie op grasland noodzaak!