Enquête mestbeleid
30/04/2024Enquête: hoop gevestigd op volgend kabinet
25/05/202416 mei ‘24
Er is de afgelopen jaren veel gebeurd. In de ogen van boeren is er veel afgebroken: alleen maar geëist en niets in ruil ervoor terug gekregen. Vaak werd het onmogelijke verwacht, zoals niet realistische doelstellingen op het gebied van stikstof, water, klimaat en de extreme natuuropgave. Dit heeft ondernemers in de agrarische sector in het nauw gedreven. In het hoofdlijnenakkoord staat de ‘de boer aan het roer’ en komt er speelruimte om (realistische) doelen te behalen. We zijn blij dat veel punten waarvoor Agractie heeft gestreden plaats heeft gekregen in het hoofdlijnenakkoord, zoals inzet innovatie, KDW uit de wet en sturen op SVI en inzet op een goed onderbouwd mestbeleid.
Het nieuwe kabinet, de nieuwe minister, gaat wat ons betreft met voorrang aan de slag met de volgende punten:
- Stikstof: Vervang de Staat van Instandhouding (SVI) in de plaats van de KDW doelstelling en legaliseer eindelijk de PAS-melders.
- Water: Kom met een totaalpakket, waarbij bodembeleid leidend is en waterkwaliteit een randvoorwaarde.
- Herzie de NPLG grondig. Doelen kunnen alleen opgenomen worden wanneer ze haalbaar en uitvoerbaar zijn. Dit betekent ook dat zaken, zoals de op handen zijnde Nota Ruimte, hierop aangepast moet worden.
- Baseer beleid op transparantie en metingen. Bouw aan goede fundamenten op de milieudossiers. Stel ondernemerschap centraal om doelen te halen, zodat we middelvoorschriften en kalenderlandbouw los kunnen laten. Creëer voldoende financiële middelen om de ecologische en maatschappelijke doelen onderdeel van het verdienvermogen van boeren te maken.
- Werk aan een realistische langjarige visie (dus geen idealistische visie) met realistische (tussen)doelen en toets dit éérst op haalbaarheid en betaalbaarheid.
Met dit hoofdlijnenakkoord zal idealisme plaatsmaken voor realisme. We zien ernaar uit om samen met de nieuwe minister voortvarend werk te maken van o.a. bovenstaande punten, zodat boeren weer kunnen bouwen op langjarig stabiel beleid. Wij beseffen dat we het samen moeten doen. Bij ‘samen’ hoort geven en nemen in balans te zijn.
Wij zijn blij dat er nu een hoofdlijnenakkoord ligt en wensen de formerende partijen veel wijsheid toe in de afrondende fase en de benoeming van de beoogde bewindspersonen.