Begin van verandering!
15/07/2022Telefoongesprek Remkes met Agractie
14/08/2022Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit t.a.v. Minister van der Wal en minister Staghouwer
cc. Dhr. J. Remkes
Postbus 20401
2500 EK Den Haag
Datum: 26-07-2022
Betreft: Vragen voor opheldering brief ‘Stand van zaken stikstof en landelijk gebied’
Geachte minister Van der Wal en minister Staghouwer,
Op 15 juli 2022 heeft u de brief ‘Stand van zaken stikstof en landelijk gebied’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze brief roept veel vragen op. Agractie Nederland vraagt u de onderstaande vragen over de genoemde brief te beantwoorden zodat duidelijk wordt wat er precies bedoeld is en er over bepaalde zaken geen twijfel meer bestaat.
1. Kunt u aangeven op basis van welke juridisch geborgde plannen de versnellingsvoorstellen van provincies, terreinbeheerders en waterschappen gebaseerd zijn?
2. In de brief kondigt u aan dat in het vervolgtraject nader wordt bekeken of ruimte die vrijkomt uit de versnellingsopties opgenomen kunnen worden in de stikstofbank om een deel van de behaalde emissiereductie uit de versnellingsmaatregelen die provincies in 2022 en 2023 treffen. Betekent dit de vrijkomende ruimte die de terreinbeheerders en waterschappen realiseren niet in de stikstofbank (kunnen) worden opgenomen? Zo nee, wat is daarvan de achtergrond? En kunt u aangeven welke volgorde gehanteerd wordt bij het vrijgeven van ruimte voor duurzame economie, bouw en landbouw en PAS-melders? Kunt u daarbij aangeven wat het afwegingskader is? Zo nee, waarom niet?
3. Kunt u toelichten welk afwegingskader gehanteerd wordt bij de versnellingsvoorstellen met betrekking tot natuurherstel, opkoop en innovatie onder strikte voorwaarden? Kunt u toelichten wat u bedoelt met ‘innovatie onder strikte voorwaarden’? Kunt u aangeven op basis van welk beleidskader u met elke provincie individuele afspraken gaat maken?
4. Kunt u aangeven hoeveel versnellingsvoorstellen er op dit moment (datum schrijven van deze brief) zijn ingediend en hoeveel PAS-melders daarmee gelegaliseerd kunnen worden? Kunt u een inschatting maken hoeveel voorstellen uitgevoerd kunnen worden voor €250 miljoen euro en hoeveel PAS-melders bij benadering gelegaliseerd kunnen worden. Kunt u de randvoorwaarden voor de legalisatie PAS-melders delen? Zo nee,waarom niet? U gaat in uw brief voorbij aan het begrip ‘interimmers’. Kunt u aangeven of
deze groep ondernemers onder de PAS-melders valt of dat dit een aparte groep is waar nog geen zicht op legalisatie is?
5. Kunt expliciet bevestigen dat ‘de van bovenaf opgelegde reductiepercentages’ niet langer van toepassing zijn? Kunt u expliciet duidelijk maken, nu de kaart met richtinggevende emissiereductiedoelen als richtinggevend wordt geduid, welke doelen in een gebied gehaald moeten worden, hoe dit meetbaar en controleerbaar is en welke instrumenten de provincies hebben om de doelen in een gebied vast te stellen?
6. Kunt u bevestigen dat de kritische depositiewaarde (KDW) in de wet blijft en daarmee een rol blijft spelen in het bepalen van de resultaatsverplichtende omgevingswaarden? Zo nee, kunt u dan bevestigen dat de KDW op korte termijn uit de wet wordt gehaald?
7. Kunt u aangeven wat de juridische houdbaarheid is van het hanteren van de KDW als indicator zonder het wijzigen van de wet? Klopt het dat de rechter bij iedere rechtsgang zal toetsen aan de dan geldende wetten?
8. Kunt u een overzichtskaart delen met alleen de stikstofgevoelige areaal Natura 2000 gebieden (dus exclusief het NNN)?
9. Kunt u een nadere duiding geven aan het rekening houden met ondernemers die al flinke inspanningen leveren en wat dit betekent voor de innovatieve gangbare boeren?
10. Kunt u bevestigen dat de biologische sector een uitzondering krijgt onder de voorgenomen plannen? Zo ja, waar is dat op gebaseerd?
11. Kunt u uitleggen wat u verstaat onder ‘natuur inclusieve landbouw’?
12. Kunt u bevestigen dat natuurorganisaties onderdeel zijn van de gebiedsprocessen en op dezelfde manier bijdragen aan de reductiedoelstellingen? Zo nee, waarom niet?
Omdat de brief ‘Stand van zaken stikstof en landelijk gebied’ voor veel beroering in de sector heeft gezorgd en te weinig duidelijkheid heeft gegeven vragen wij u de vragen zo snel mogelijk te beantwoorden, maar uiterlijk 8 augustus.
Wij zien uit naar uw reactie.
Met vriendelijke groeten,
Bestuur Agractie Nederland