Tweede Kamer laat PAS melders in de steek
Agractie Nederland is verbijsterd over het feit dat de Tweede Kamer gisteren een aantal moties heeft aangenomen die er feitelijk op neerkomen dat PAS melders vogelvrij verklaard worden. Dat betreft met name de moties van Vedder (CDA) en Grinwis (CU) en van Bromet (GL/PvdA) en Van Campen (VVD).
Geen ‘zicht op legalisatie’
Wanneer deze moties zouden worden uitgevoerd dan kan de minister de 1 mol rekenkundige ondergrens nog niet invoeren zodra zij een – hopelijk positief – advies van de afdeling Advies van de Raad van State heeft ontvangen. Met de snelle invoering van zo’n rekenkundige ondergrens (binnen een paar maanden) zou er voor de meeste PAS melders ‘zicht op legalisatie’ ontstaan en dat is nodig om handhaving te ontlopen.
Uitvoering van de motie van Vedder en Grinwis, die bepleiten om de rekenkundige ondergrens van 1 mol pas in te voeren na afloop van eventuele gerechtelijke procedures zou betekenen dat het nog minimaal anderhalf jaar duurt voordat er ‘zicht op legalisatie’ ontstaat. Zoveel tijd hebben de PAS melders en provincies niet.
Rekenkundige ondergrens vs drempelwaarde
In het Tweede Kamerdebat heeft de minister keer op keer uitgelegd dat het voor de invoering van een rekenkundige ondergrens nog niet nodig is om een stikstofemissiereductieplan te hebben, zoals Bromet en Van Campen willen. De minister heeft daarbij de dezelfde argumentatie gehanteerd als bij de invoering van de 25 km afkapgrens. Anders ligt dat bij de invoering van een beleidsmatige drempelwaarde, maar daarvan is nu geen sprake. Ook Arthur Petersen, de initiator van de rekenkundige ondergrens van 1 mol, benadrukt in zijn rapport het verschil tussen een rekenkundige ondergrens en een drempelwaarde.
Oproep aan minister: Voer de moties niet uit!
Agractie vraagt zich af of de Kamerleden de uitleg van de minister niet begrijpen of niet willen begrijpen. Het lijkt er volgens Agractie sterk op dat partijpolitieke belangen een grotere rol spelen dan de ellende waarin PAS melders zijn terecht gekomen. De uitingen van zorgen over de PAS melders zijn blijkbaar krokodillentranen geweest.
Agractie roept de minister dan ook op om de moties niet uit te voeren en de rekenkundige ondergrens zo snel mogelijk in te voeren.
Agractie realiseert zich dat het niet onmogelijk is dat de rekenkundige ondergrens in een juridische procedure sneuvelt maar gaat ervan uit dat de Commissie Schoof gaat zorgen voor een definitieve oplossing voor de vergunningenproblematiek. Wat Agractie betreft is dat door de invoering van een drempelwaarde in de vorm van wettelijk vastgestelde significantiestroken langs stikstofgevoelige habitats. Daar moet dan wel een geborgde emissiereductie tegenover staan, die er overigens al is middels afroming dier- en fosfaatrechten en opkoopregelingen. Daarnaast is Agractie van mening dat de op KDW gebaseerde depositiedoelstellingen uit de wet moeten. In plaats van sturen op stikstof moeten we toe naar een natuurbeleid waar de Staat van Instandhouding centraal staat, zoals ook de Europese richtlijnen voorschrijven.
Catshuis
Bovenstaande zal Agractie aanstaande woensdag dan ook inbrengen tijdens het Catshuisoverleg met de commissie Schoof, waar Agractie voor uitgenodigd is.
