Telers zijn geen ‘gifspuiters’, maar voedselmakers
De bekladding van wegen met teksten als ‘Pas op gifspuiters’ door Extinction Rebellion is een dieptepunt in het publieke debat over landbouw. Dit is geen activisme meer – dit is laster.
Op basis van onwetendheid en framing worden boomgaarden – plekken waar met de grootste zorg wordt gewerkt aan veilig, gezond en verantwoord fruit – neergezet als gevaarlijke zones. Dit is geen protest, dit is vandalisme en karaktermoord.
De waarheid:
- Telers werken volgens de strengste regels van Europa, onder toezicht van het Ctgb, EFSA, NVWA en meer.
- De sector gebruikt gewasbeschermingsmiddelen alleen waar nodig, en altijd volgens de principes van geïntegreerde gewasbescherming (IPM).
- Nederlandse fruitproducten voldoen ruimschoots aan de strenge residunormen – het fruit uit Nederlandse boomgaarden is veiliger dan ooit.
- In plaats van stilzitten investeert de sector in biologische alternatieven, natuurlijke vijanden, driftreductie en precisietechniek.
En terwijl telers zich het vuur uit de sloffen werken om aan nóg weer nieuwe eisen te voldoen, komt Extinction Rebellion even met een spuitbus vertellen hoe het zit.
Extinction Rebellion is niet tegen gif – ze zijn tegen boeren
Wie werkelijk begaan is met het milieu, voert actie tegen beleid. Niet tegen mensen. Niet tegen vaders en moeders, zonen en dochters die ons dagelijks van eten voorzien. Maar XR kiest ervoor om boeren publiekelijk te brandmerken.
Zij bekladderen wegen rondom boomgaarden. Boeren beschermen hun gewas.
De Nederlandse fruitteler is géén gifspuiter. Hij is producent van schoon, gezond en lokaal voedsel. Met liefde voor de bodem, het water en het landschap. Die nuance past niet in een landschapsvervuilende graffiti-leus, maar wel in de werkelijkheid.
Onze oproep aan politiek, media en samenleving:
- Spreek je uit tegen dit soort opruiende acties.
- Bescherm de mensen die ons voedsel produceren.
- Baseer berichtgeving en beleid op feiten, niet op angst en activistische leuzen.
Aan Extinction Rebellion: jullie roepen op tot systeemverandering? Begin dan bij jezelf. Stop met intimidatie, stop met moddergooien. Kom praten – of blijf weg van onze boomgaarden.


