Rekenkundige ondergrens zo snel mogelijk invoeren
Reactie Agractie Nederland op de voorlichting van de Raad van State over ‘mogelijkheden introductie rekenkundige ondergrens stikstofdepositie’.
Agractie Nederland ziet de rekenkundige ondergrens als een geschikte tussenoplossing om in ieder geval kleine projecten op korte termijn weer vergund te krijgen, zowel in de agrarische sector als daarbuiten.
Een rekenkundige ondergrens is géén drempelwaarde
Anders dan bij een beleidsmatige drempelwaarde die kan worden gekozen om invulling te geven aan artikel 6 lid 3 van de Habitatrichtlijn (significantie), gaat een rekenkundige ondergrens over de detectiegrens in het Aeriusmodel. Een depositiebijdrage van < 1 mol is in dat geval volgens Aeriusniet meetbaar en dus 0. Meerdere vergunde projecten bij elkaar van < 1 mol zijn bij elkaar opgeteld dus ook 0 (0+0=0).
Naast de (tijdelijke) invoering van een rekenkundige ondergrens stelt Agractie wel voor een drempelwaarde in te voeren in de vorm van significantiestroken rondom stikstofgevoelige habitats, waarbuiten projecten vergund kunnen worden onder een gelijktijdige daling van emissies. In dat geval kunnen we het ongeschikte Aeriusmodelvoor vergunningverlening helemaal loslaten.
Cumulatie
Ondanks dat Agractie vindt dat een rekenkundige ondergrens niet beschouwd zou mogen worden als beleidsmatige drempelwaarde, is er volgens de RvS toch een risico op cumulatieve effecten (want alle beetjes bij elkaar opgeteld…). Afgezien van het feit dat Agractie vindt dat dit een individueel project niet is aan te rekenen, is dit risico in de veehouderij niet aan de orde. In de veehouderij is namelijk al jaren sprake van een daling van emissies. Ieder project waar sprake is van uitbreiding van het aantal dieren, gaat elders ten koste van dat aantal dieren plus de extra afroming van de dier- en fosfaatrechten.
Natuurherstel
Verder benadrukt de RvS de noodzaak van een ‘robuust, geloofwaardig en effectief pakket van natuurherstelmaatregelen, gericht op het behalen van de landelijke instandhoudingsdoelstellingen voor Natura 2000-gebieden’. Agractie vindt dat natuurherstelmaatregelen geregeld moeten worden in beheerplannen en niet gekoppeld moeten aan de vergunningen.
Al met al hopen wij dat Minister Wiersma doorzet en de voorgenomen rekenkundige ondergrens invoert en zo stapjevoor stapje het wankele fundament onder het huidige stikstof- en natuurbeleid vervangt voor een nieuw en sterk fundament.
