Defensie breidt uit ten koste van boeren en landbouwgrond
Gisteren heeft het ministerie van Defensie de plannen bekend gemaakt over waar er uitbreidingen voor defensie gaan plaatsvinden. Afgelopen dinsdag is Agractie bijgepraat door de staatssecretaris van Defensie, Gijs Tuinman. En dan vooral over het feit dat de plannen van Defensie ten koste zal gaan van landbouwgrond en individuele boerenondernemers.
Agractie ziet de noodzaak in van het hebben van een sterke krijgsmacht in Nederland en begrijpt de nodige uitbreidingen die hiervoor nodig zijn. Ook de agrarische sector heeft belang bij een veilig en stabiel Europa, ook in het kader van voedselzekerheid. Daarbij zijn wij wel van mening dat ruimtelijke claims niet op vruchtbare landbouwgrond moeten komen te liggen.
Agractie heeft in het gesprek met de staatsecretaris bovenstaande punten dan ook benadrukt. Overigens pleitten wij al langer om ‘nieuw land’ in te polderen, om invulling te geven aan de ruimteclaims in Nederland.
Hoe verder?
Er zijn meerdere locaties aangewezen waar uitbreiding voor defensie gaat plaatsvinden. Zo wordt er in Zeewolde bijna 400 ha aan vruchtbare landbouwgrond opgeofferd voor een megakazerne. Over heel Nederland gezien zal zo’n 1000 ha landbouwgrond onttrokken worden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook een forse claim op natuurgrond ligt. De vraag is dan wel waar die natuur gecompenseerd gaat worden en of dit niet alsnog ten koste gaat van landbouwgrond.
Boerenbedrijven die moeten vertrekken moeten ruimhartig gecompenseerd worden, zodat een nieuwe start van hun bedrijf doorgang kan vinden. De impact hiervan op boerengezinnen is groot.
Ook hebben wij zorgen over de nieuw aangekondigde laagvliegroutes. Dit kan onrust veroorzaken bij bewoners maar zeker ook voor het vee op onze bedrijven. Al met al houden we een dubbel gevoel over aan de uitbreidingsplannen van defensie. Het contact met het ministerie van Defensie is goed en wij zetten vól in op goede compensaties voor de getroffen bedrijven en gezinnen.
