Agractie in gesprek met Tweede Kamer over stikstof

Afgelopen donderdag 27 maart mochten een aantal partijen, waaronder Agractie, in ‘gesprek’ met de landbouw commissie van de Tweede Kamer. De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken is dat, behalve bij het voorstel van Agractie, de vergunningverlening niet wordt opgelost. Een overzichtje:

  • Bouwend Nederland pleit voor een juridisch houdbare drempelwaarde, maar geeft niet aan hoe die in te richten. Dit is wel het begin van het vlot trekken van de vergunningverlening maar wordt niet concreet.

  • MOB komt niet verder dan het reduceren van 50 procent in alle sectoren. Hoe ze daarmee de vergunningen vlot willen trekken blijft een raadsel.

  • LTO komt binnenkort met een richting hierover.

  • Erisman, Backes en De Vries zoeken het in emissieplafonds per regio, tesamen met emissiereductiedoelstellingen benaderd vanuit de natuur, los ervan of het überhaupt realiseerbaar is. Dan kom je automatisch uit bij de KdW doelstellingen die De Vries destijds met Bobbink heeft omgezet van een bandbreedte naar een zwart-wit grens. In tegenstelling tot wat Backes poogde te beweren zul je bij een dergelijke doelstelling altijd te maken blijven houden met het additionaliteitsprincipe. Immers er kan niet aan de kdw worden voldaan in veel gebieden dus zal alle emissiereductie voor de natuur bestemd moeten worden en kan dus niet gebruikt worden voor intern en extern salderen. Kortom, het land blijft op slot. Daarmee is dit het meest extreme voorstel wat we gehoord hebben.

  • Agractie stelt dat er buiten 250 meter van de emissiebron geen sprake kan zijn van een significant effect en er dus ook geen passende beoordeling hoeft plaats te vinden. Er is namelijk buiten die 250 meter van de betreffende emissiebron nooit een causaal verband aangetoond dat de depositie van die bron is. De eventuele depositie buiten die 250 meter wordt momenteel met Aerius berekend, terwijl Aerius door vele deskundigen hier niet geschikt voor is. Daarnaast doet Agractie voorstellen voor natuurherstel en -behoud, wat geregeld dient te worden via het instrument beheersplannen.

agractie-web-natuur-stikstofbeleid