Het Nederlandse agrocluster
Het voedsel geproduceerd in Nederland voldoet aan de hoogste standaarden voor wat betreft voedselveiligheid en dierenwelzijn. Het Nederlandse Agrocluster is hierbij nauw verbonden. In ruil voor deze hoge standaarden, dienen de boeren ook hoge productprijzen te ontvangen en voorzien te worden van een bepaalde inkomenszekerheid. Nederland wordt gezien als een proef- en innovatietuin op mondiaal niveau. Dit willen we behouden en indien mogelijk uitbouwen. Door technologische innovaties kunnen we in de toekomst naar een zero-emission en milieuvriendelijke(re) landbouw. Hierin moeten we wereldwijd leider zijn. Het moge evident zijn dat ook de boeren, als product ‘testers’, evenredig mee profiteren van de innovatie en kennisexport, in tegenstelling tot hoe het vandaag de dag gaat.
Het totale Agrocluster zorgt voor meer dan 600.000 banen en meer dan 6 procent van het BBP. Dit dient gewaardeerd te worden en er dient zorgvuldig mee omgegaan te worden. Delen van Noordwest Europa en in het bijzonder van Nederland zijn vanwege klimatologische omstandigheden in combinatie met de vruchtbare deltagrond tamelijk uniek in de wereld voor bepaalde hoogwaardige teelten en efficiente en duurzame productieprocessen. Dit dient beseft en zeker behouden en beschermd te worden.
Efficiënte veehouderij
De Nederlandse landbouw is wereldwijd vooral bekend door efficiënte productie van enkele sectoren zoals pluimveehouderij, varkenshouderij en kalverhouderij. We zijn in staat om in deze efficiënte sectoren voedsel te produceren met een zeer lage milieubelasting (per kg product) en op het gebied van dierenwelzijn zijn de afgelopen 25 jaar grote stappen gezet. De weg naar een verbetering van het dierenwelzijn is een voortgaande route. De efficiënte dierhouderij produceert hoogwaardige producten tegen een lage kostprijs, toegankelijk voor grote groepen consumenten. Van een aantal productstromen zoals varkensvlees en pluimveevlees en eieren wordt een flink deel geëxporteerd, grotendeels naar onze buurlanden in een straal van 600-800 kilometer. Efficiënte productie levert een relatief grote bijdrage aan de Noordwest Europese voedselproductie. Dit geldt ook voor de Nederlandse zuivelproductie. In dit kader moeten we echter niet vergeten dat Nederland ook grote hoeveelheden voedsel importeert die het zelf niet kan produceren. Denk bijvoorbeeld aan koffie en citrusvruchten. Per saldo is Nederland een netto voedselimporterend land wanneer je rekent per kilo product. En om te kunnen importeren is export nodig.
Het is belangrijk te constateren dat:
- Efficiënte sectoren zorgen dat er voldoende, veilig en betaalbaar voedsel wordt geproduceerd;
- Dit gebeurt met grote aandacht voor dierenwelzijn;
- Het medicijngebruik al vele jaren sterk daalt;
- De productie in efficiënte stallen plaats vindt met een minimale milieubelasting;
- Efficiënte sectoren een grote bijdrage leveren aan een vitale plattelandssamenleving en brede welvaart.
Wat moet er gebeuren?
- Maak gebruik van een actief stoppers/blijvers beleid, zodat in gebieden met een hoge puntdruk het perspectief richting de toekomst verbeterd kan worden voor de blijvers in deze gebieden.
- Maak heldere en consistente afspraken over dierenwelzijn, zodat er een geaccepteerd maatschappelijk draagvlak ontstaat.
- Laat grondstoffen in toenemende mate uit Europa komen. Wij begrijpen de discussie over de herkomst van grondstoffen. De herkomst en traceerbaarheid hiervan verdient aandacht. Dit mag niet tot verdere ontbossing leiden in andere werelddelen.
- Zet meer in op mestverwerking en vergisting. Dit levert een toenemende bijdrage aan de beschikbaarheid van Manure (kunstmestvervanger) en de energievoorziening uit natuurlijke hulpmiddelen.
- Stop met het gericht en substantieel afbouwen van de efficiënte sectoren. Dit vinden wij onwenselijk en onnodig.
- Zet in op het vergroten van de afzet van duurzame producten en traceerbare Noordwest Europese ketens.
- Voorkom de import van producten uit derde landen geproduceerd tegen lagere standaarden op het gebied van dierenwelzijn en medicijngebruik.