Dierethiek & duurzaam ondernemen
Omgaan met dieren & duurzaam ondernemen
Aandacht voor dierenwelzijn en de inrichting van agrarische bedrijven, is belangrijk om in de toekomst het duurzame en hoogwaardige imago van de agrarische sector te kunnen behouden. We kunnen de wensen vanuit de maatschappij en de consument hierbij niet negeren. Zo constateren we dat transport van dieren vandaag de dag maatschappelijk precair is. Ook het over de wereld heen en weer transporteren van veevoer staat onder druk. Aandacht wordt gevraagd voor de kringloopgedachte, voor zover dat niet al is geïntegreerd in de bedrijfsvoering.
Echter zullen we ook enigszins realistisch moeten kijken naar deze ‘maatschappelijke wensen’, die voornamelijk voortkomen uit politieke hoek en/of vanuit de Nederlandse burger. Toch kiest de consument vaak voor ‘goedkoop’. Laten we rekening houden met het feit dat de maatschappelijke wensen niet alleen op het bordje van de boer terecht mag komen, met de bijkomende kosten, maar dat de kringloopgedachte evengoed geïntegreerd dient te worden in de maatschappij, met het besef dat dit verandering vraagt in het koopgedrag van de consument. Immers, hoe kan de overheid een boer vragen alsmaar duurzamer te produceren, met kostprijsverhoging tot gevolg, zonder dat hier een reële opbrengst tegenover staat?
Wat moet er gebeuren?
- Waardeer dierlijke mest als voedingsbron voor groei en leven. Bevorder het voeden van gewassen naar behoefte met dierlijke mest in plaats van dit aan te vullen met kunstmest. Evenwichtsbemesting waarbij de hoeveelheid ‘geoogste’ nutriënten jaarlijks weer wordt aangevuld is de basis van iedere kringloop.
- Zet de Keten Duurzaam Rundvlees op. Er is ruimte in de Nederlandse markt voor duurzaam geproduceerd rundvlees. Het momenteel tekort aan rundvlees wordt gevuld met onder meer Zuid Amerikaans rundvlees. Dat kan anders! In de Keten Duurzaam Rundvlees groeit een deel van de kalveren uit tot jong rund (12-18 maanden), waarbij ze worden geweid op extensief beheerde gronden.
- Bouw de afhankelijkheid van grondstoffen van externe hectares buiten Europa af. Denk aan GMO soja, maïs en granen. Dit dient echter gelijke tred te houden met Noordwest Europese ontwikkelingen op dit gebied en alternatief aanbod van eiwit.
- Stel als doel het verkleinen van de kringloop tot een Noordwest Europese schaal. Bij duurzaam ondernemen hoort een zo kort mogelijk gesloten grondstoffen en mest kringloop.