Oproep aan Staatssecretaris: stop proces vernieuwde natuurdoelen
Vandaag hebben wij, Agractie Nederland, samen met de sectororganisaties NAV, NMV, POV, NVP en VVK in een brief aan de Staatssecretaris van LVVN, de dhr. Rummenieopgeroepen om het proces om te komen tot vernieuwde natuurdoelen voor Natura 2000 gebieden te stoppen. Wij voelen ons overvallen door het proces, met name door de eenzijdige aanpak, waarbij enkel en alleen wetenschappelijke en ecologische overwegingen een rol zouden mogen spelen. Het aanscherpen van natuurdoelen gaat hierbij wederom ten koste van de agrarische sector. Weliswaar loopt er tot 1 juni een consultatieperiode, maar in onze ogen is dat een farce. Ook al omdat er geen bezwaar en beroep mogelijk is tegen de vaststelling van de vernieuwde natuurdoelen.
Leren uit het verleden
Bezwaar en beroep is wel mogelijk op het moment dat de landelijke doelen via beheerplannen worden vertaald in concrete gebiedsdoelen, maar wij vrezen dat de landelijke doelen dan kader stellend zullen zijn en dat er vrijwel geen ruimte meer is om nog iets veranderd te krijgen. Wij zeggen wat dat betreft leergeld betaald te hebben bij het zogeheten veegbesluit, waarbij achteraf habitats en soorten zijn toegevoegd aan de aanwijzingsbesluiten. Die zouden destijds (2004) “vergeten” zijn. De gevoerde gerechtelijke procedures hebben tot nu toe niets opgeleverd.
Wij erkennen dat de verbeterdoelstellingen in de aanwijzingsbesluiten nog gespecificeerd moeten worden, maar bestrijden de opvatting van LVVN dat hierbij alleen ecologische opvattingen eenzijdig de doelstellingen bepalen. Zeker waar het gaat om doelen waarvoor als referentie terug gegaan wordt tot in het (grijze) verleden. Daar komt nog bij dat het er op lijkt dat de oppervlaktedoelen de natuur verder doet laat oprukken ten koste van landbouwgrond. Dit vinden wij onacceptabel.
Nationale koppen
Wij zien de vernieuwde natuurdoelen als nationale koppen op Europees beleid. De doelen kunnen verregaande consequenties voor de agrarische sector hebben. In de brief noemen wij zowel de impact van stikstof als van gewasbeschermingsmiddelen.
Bottom up
Wij roepen de staatsecretaris dan ook op om de actualisatie van natuurdoelen en de specificatie van verbeterdoelen bottomup te regelen via gebiedsprocessen per Natura 2000 gebied. Bij die gebiedsprocessen dienen ook agrariërs, dan wel hun vertegenwoordigers, te worden betrokken. Wij vragen alsorganisaties in onze brief om een gesprek met de Staatssecretaris.
Klik hier om de brief van de organisaties aan de Staatssecretaris te lezen
